Alkotmányjogi Tudományos Diákkörök II. Országos Találkozója

2011. október 7-8-án került megrendezésre az Alkotmányjogi Tudományos Diákkörök II. Országos Találkozója a Széchenyi István Egyetem Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszékének valamint a Parlamenti Kutatások Központjának szervezésében. A találkozónak a Városháza Díszterme adott otthont.

Az Alkotmányjogi Tudományos Diákkörök Országos Találkozójának célja, hogy az alkotmányjog iránt érdeklődő hallgatók, valamint az alkotmányjoggal foglalkozó egyetemi oktatók számára találkozási lehetőséget biztosítson egy tudományos vetélkedő keretében. Immár másodszorra került sor e rendezvény megszervezésére: a Pécsi Tudományegyetemet követően idén a győri Széchenyi István Egyetem látta vendégül az ország kilenc egyeteméről érkező hallgatókat és oktatókat.

Ebben az évben a résztvevő hallgatók a parlament működését modellezték három - általuk készített - törvényjavaslat és a hozzájuk kapcsolódó módosító indítványok megtárgyalásán keresztül, valamint házbizottsági ülésre, illetve interpellációkra is sor került. A törvényjavaslatok a határon túli magyarok választójogával, a valódi alkotmányjogi panasz bevezetésével és a felsőoktatási kvótarendszerrel foglalkoztak, a politikai vitákhoz pedig egy, a szervezők által készített fiktív hetilapból lehetett témát meríteni. A hallgatói parlament Házszabálynak megfelelő működését Papp István, az Országgyűlés főtitkár-helyettese felügyelte.

A Találkozó zárásaként a legjobbnak bizonyult csapatok és részvevők értékes díjakkal térhettek haza. A Széchenyi István Egyetem csapata (Gancz Tamás, Gede Kornélia, Kelemen Roland, Pongrácz Alex és Szili-Kis Ádám) a "Legjobb Ellenzéki Frakció" címet nyerte el. A legjobb csapatnak járó, hagyományteremtő céllal alapított Vándorkupát a Pécsi Tudományegyetem "frakciója" érdemelte ki. A Találkozó jövő évi házigazdája a Debreceni Egyetem Alkotmányjogi Tanszéke lesz.

A Találkozó szakmai előkészítésében az Egyetem Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszéke mellett működő Parlamenti Kutatások Központja is részt vett. A rendezvény főtámogatói az Országgyűlés Hivatala, az Országgyűlési Biztos Hivatala, a Magyar Alkotmányjogászok Egyesülete, a győri állam- és jogtudományi doktori iskola, a Batthyány Lajos Jogász Szakkollégium, valamint Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala voltak.

A rendezvényen készült fotók a "Galéria" menüpont alatt találhatók, videós összefoglalók  itt és itt tekinthetők meg, internetes folyórat Találkozóról szóló cikke pedig itt olvasható.

 

 

 

Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszék Eseménynaptára

Nyári záróvizsga időszak a jogász szakon 2017. március 1. - 2017. június 16.
Selejtezés leadási határideje 2017. április 24. 00:00 - 2017. május 9. 23:55
Finanszírozási forma módosítására jelentkezés 2017. április 24. - 2017. április 29.
Munkaszüneti nap 2017. május 1.
Munka ünnepe 2017. május 1.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!